ANGLER RANCH RESIDENCE  I  SILVERTHORNE, CO

Located at Angler Mountain Ranch in Silverthorne, the design goal for this 4,000 SF, 4 bedroom, 4.5 bath home for a retired commercial architect and developer, was to create a highly cost effective, dynamic mountain contemporary home with ample opportunities for indoor/outdoor living focused on fantastic views to the south and west.

The design process began with an interactive sketching session on the site with the owner and, due to access, it was immediately clear that the great room, office and master bedroom would have to be located on the second level above the entry, mudroom and garage with the additional bedrooms and family room on the level above. Through thorough analysis of the topography and site opportunities we were able to configure the house such that living spaces on each level are provided with access to grade. The great room features a vaulted ceiling and generous covered deck on the south side of the second level, with a sitting area around an outdoor fireplace and a covered dining area with an adjacent built-in BBQ focused on the incredible views to the south and west, which opens onto a large patio and hot tub at grade at the southeast corner of the house. Similarly, the master suite has access to grade at the northwest side of the house, while 2 of the bedrooms on the upper level walk out to grade on the northeast side of the house with access to the hot tub patio below via a landscape stair. The dynamic stepped massing resulting from these site strategies resulted in a unique design that is highly integrated into the landscape.

The exterior of the home employs the traditional mountain vernacular style of gabled roofs which step down with grade combined with western shed roofs, cleanly detailed with heavy timbers supported by steel beams and dramatic struts, and stone site walls that grow out of the massing of the house. Sophisticated exposed steel detailing is carried into the interior of the home with steel ridge beams throughout the house, refined steel handrails and the steel structure support for the floating wood treads at the stair. The 3 story open stair with its 2 story windows provides a dramatic focal point at the lower level entry, providing light to the lower level and a powerful spatial connection to all 3 levels of the home which are also connected by an elevator.

 

PUBLICATIONS

Aspen Magazine August 2015

210 Edwards Village Boulevard A103, Edwards, CO 81632
Berglund Architects

Berglund Architects