EAGLE CREST REMODEL  I  EDWARDS, CO

This 3,000 SF existing 4 bedroom, 3 bath home was built around 1980. It had low ceilings, small windows, no mudroom, inadequate closets and did not take advantage of its spectacular setting and views of the New York Range. We salvaged and reconfigured the north half of the house which had 4 bedrooms, 3 baths and a laundry room as well as a relatively small 2 car garage, but demolished the existing living, dining and kitchen area at the south half of the house and completely reconfigured and enlarged the living spaces along with adding a large master suite.

As part of the redesign of the north half of the house, a third garage space plus a dog wash and additional bike and gear storage was added on the north side of the garage in conjunction with a new bathroom addition as part of the reconfiguration of the existing main level bedroom. A small deck and exterior stair to grade which also connects to a new BBQ deck off the kitchen was also added, the existing main level bath was converted into a mudroom and the existing laundry was enlarged.

The approximately 3,000 SF addition includes a vaulted great room, kitchen/dining/living area with a baby grand piano, entry, powder room, small TV/sitting area and a generous master suite. The great room has a cleanly detailed wood ceiling and wood beams supported by an exposed steel ridge beam. Together with this, floor to ceiling windows on the east wall and large lift and slide doors which pocket into the wall provide for indoor/outdoor living, with nearly the entire south wall opening up to a large, covered outdoor sitting and dining area. The near transparency of the room’s window walls are grounded by the large floor to ceiling stone fireplace. Two walls of the master bedroom are also composed of floor to ceiling windows and a window which wraps the corner of the shower capture the site’s fantastic views. A large TV room with pool table area and an office niche is below the great room with a walkout to a lower level patio with hot tub and fire pit, and a basement below the master suite creates ample storage space.

All of the exterior materials and windows were replaced, transforming the non-descript existing house into an elegant mountain contemporary design with a rich exterior palette of warm natural materials including dry stack stone, warn brown toned horizontal siding, refined steel railings and cleanly detailed exposed steel beams supporting heavy timber beams and roof rafters.

PUBLICATIONS

Vail Valley Home Magazine December 2017

210 Edwards Village Boulevard A103, Edwards, CO 81632
Berglund Architects

Berglund Architects